PRACA KONKURSOWA




Celem projektowym było uzyskanie budynku, który w jak najmniejszym stopniu ingeruje w naturalne otoczenie oraz maksymalnie wykorzystuje tektonikę terenu. Dom zaprojektowany został na przykładowej, optymalnej działce, której wymiary i wielkość pozwalają na dobre funkcjonowanie budynku. Działka nie posiada spadków, od strony północnej zlokalizowany jest dojazd oraz wejście do budynku i wjazd do garażu. Dodatkowo budynek usytuowany został w orientacji północno – południowej, dłuższą ścianą w stronę południa. Takie ustawienie  pozwala na wydzielenie stref funkcjonalnych wewnątrz obiektu oraz maksymalne wykorzystanie energii słonecznej.

UKŁAD FUNKCJONALNY BUDYNKU
Dom jest wolnostojący, niepodpiwniczony, zaprojektowany dla czteroosobowej rodziny. Podstawowym planem rzutu budynku jest prostokąt, który daje możliwość łatwego podziału na strefy funkcjonalne. Od strony północnej zaprojektowano wszystkie funkcje pomocnicze: główne wejście do budynku z holem, wjazd do garażu, kuchnie, spiżarnie. Od strony południowej wydzielone zostały wszystkie funkcje mieszkalne. W centralnej strefie domu zaprojektowany został otwarty salon, który posiada wyjcie na taras – jest to centrum spotkań domowników, miejsce, w którym odbywa się „życie” domu oraz miejsce łączące wnętrze domu z otoczeniem. Poddasze posiada strefę nocną, w której znajdują się pomieszczenia sypialne i łazienki. Taki układ daje możliwość podziału budynku na część:
półprywatną– salon, pokój gościnny oraz pomieszczenia gospodarcze
prywatną– mieszkalnej i sypialnej
Pomieszczenia gospodarcze zostały zaprojektowane od strony północno – wschodniej, tak by opcjonalnie przy wykorzystaniu budynku do zabudowy bliźniaczej były „stykiem” obu domów. Dzięki temu mamy możliwość zachowania ciszy i prywatności mieszkańców.

OPIS ROZWIĄZAŃ ARCHITEKTONICZNYCH
Założeniem projektowym było stworzenie prostej i  funkcjonalnej bryły, z maksymalnym wykorzystaniem materiałów silnie generujących otaczający teren. Orientacja budynku w kierunku północno – południowym dała możliwość poszukiwania korzystnego stosunku powierzchni przegród przeszklonych, a tym samym ograniczenie ich od strony północnej. Pozwala to na maksymalne wykorzystanie słońca oraz magazynowanie jego energii wewnątrz budynku. W tym celu zaprojektowane zostały masywne ściany budynku, kumulujące energię słoneczną. Dodatkowo zaprojektowano przeszklenia dla lepszej integracji wnętrza z otoczeniem. W nawiązaniu do architektury regionalnej, podziały elewacji oraz przeszkleń projektowane są na wzór budynków charakterystycznych dla tego regionu. Dach budynku o nachyleniu 45 º, bezokapowy – nawiązuje do stylu domów nowoczesnych. Ściany szczytowe podkreślone zostały deskowaniem, które eksponuje dodatkowo formę budynku. Takie zabiegi architektoniczne pozwoliły stworzyć „dom o cechach architektury regionalnej”.

ZASTOSOWANE MATERIAŁY
Projekt ma na celu wykorzystanie i użycie tworzyw nadających się do recyklingu. Stosowane materiały budowlane mogą pochodzić z rozbiórki i być wykorzystane do zasypywania wszelkich wykopów budowlanych, podkład pod ścieżki dojazdowe oraz kruszywo to betonu. Jako drewno elewacyjne wykorzystane zostało drewno modrzewiowe, które ze względu na swoje właściwości, doskonale nadaje się do stosowania na zewnątrz budynku. Dodatkowo nadając elegancki efekt koloryt patyny.
Dach pokryty został dachówką. Powierzchnia dachu posiada system kolektorów słonecznych a sam budynek wykorzystuje dodatkowo energię pobieraną z otoczenia.
Parter budynku „odcina” ceglany cokół, wyraźnie rysujący się w architekturze danego regionu.
Cechą budownictwa ekologicznego – energooszczędnego jest również eliminacja mostków termicznych. W tym celu docieplone zostały ramy okienne i zoptymalizowane miejsca narażone na przenikanie ciepła.Dom wykonany został w technologii mieszanej, o czym świadczy masywny rdzeń budynku z lekką podwieszaną elewacją na drewnianym ruszcie. Zastosowanie takich materiałów oraz technologii, pozwala na łatwe oddzielenie od siebie poszczególnych elementów konstrukcji budynku. Daje to możliwość łatwej wymiany lub naprawy zużytych części, bez konieczności ingerencji w elementy trwałe.

Created by: pacek